Oblicz pochodną

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
themati91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 29 sty 2013, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Oblicz pochodną

Post autor: themati91 »

\(\displaystyle{ \left( \ln^{2} x - 4 \ln x +3 \right)' =}\)
Nie mogę rozgryść jak się wziąć za ten element:
\(\displaystyle{ \ln^{2} x}\)
mizera03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 18 razy

Oblicz pochodną

Post autor: mizera03 »

\(\displaystyle{ (\ln^{2} x)' = [(\ln x)^{2}]'}\)

i wzór na pochodna funkcji złożonej
ODPOWIEDZ