wyznaczanie ekstremum lokalnego
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
wyznaczanie ekstremum lokalnego
\(\displaystyle{ f(x)= -x ^{4}+2x ^{2} +1}\)
mam problem z wyznaczeniem ekstremum. Ogólnie mniej więcej wiem jak to się robi
pochodna wychodzi mi \(\displaystyle{ -4x ^{3}+4x}\)
no i dalej f'(x)=0 czyli \(\displaystyle{ -4x ^{3}+4x =0}\)
\(\displaystyle{ -4x ^{3}+4x =0}\) dzielę przez -4 i zosatje mi
\(\displaystyle{ x ^{3} - x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x ^{2} -1)=0}\)
czyli \(\displaystyle{ x=0 \wedge x= -1 \wedge x=1}\)
i nie wiem co dalej
mam problem z wyznaczeniem ekstremum. Ogólnie mniej więcej wiem jak to się robi
pochodna wychodzi mi \(\displaystyle{ -4x ^{3}+4x}\)
no i dalej f'(x)=0 czyli \(\displaystyle{ -4x ^{3}+4x =0}\)
\(\displaystyle{ -4x ^{3}+4x =0}\) dzielę przez -4 i zosatje mi
\(\displaystyle{ x ^{3} - x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x ^{2} -1)=0}\)
czyli \(\displaystyle{ x=0 \wedge x= -1 \wedge x=1}\)
i nie wiem co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
wyznaczanie ekstremum lokalnego
dlaczego tak? bo nie rozumiem ;/-- 10 gru 2012, o 22:26 --
dlaczego tak?piasek101 pisze:Pochodna \(\displaystyle{ >0}\) - rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznaczanie ekstremum lokalnego
No bo tak - sprawdzisz czy w otrzymanych rozwiązaniach pochodna zmienia swój znak.
Jeśli zmienia (a zmienia) to masz x-sy ekstremów lokalnych.
Jeśli zmienia (a zmienia) to masz x-sy ekstremów lokalnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
wyznaczanie ekstremum lokalnego
no dobra wiem, że ekstrema są wtedy jak się zmienia znak i wiem też że pochodna musi się zerować żeby one występowały. czyli mam to co zapisałam na początku ;
czyli \(\displaystyle{ -4x ^{3}+4x =0}\)
\(\displaystyle{ -4x ^{3}+4x =0}\)dzielę przez -4 i zosatje mi
\(\displaystyle{ x ^{3} - x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x ^{2} -1)=0}\)
\(\displaystyle{ czyli x=0 \wedge x= -1 \wedge x=1}\)
możecie mi to jakoś rozpisać
bardzo proszę
czyli \(\displaystyle{ -4x ^{3}+4x =0}\)
\(\displaystyle{ -4x ^{3}+4x =0}\)dzielę przez -4 i zosatje mi
\(\displaystyle{ x ^{3} - x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x ^{2} -1)=0}\)
\(\displaystyle{ czyli x=0 \wedge x= -1 \wedge x=1}\)
możecie mi to jakoś rozpisać
bardzo proszę
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznaczanie ekstremum lokalnego
\(\displaystyle{ x(x^2-1)>0}\) gdy \(\displaystyle{ x\in(-1;0)\cup (1; +\infty)}\)
\(\displaystyle{ x(x^2-1)<0}\) dla pozostałych (z wyłączeniem 0; 1; -1 ow'kors).
\(\displaystyle{ x(x^2-1)<0}\) dla pozostałych (z wyłączeniem 0; 1; -1 ow'kors).
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
wyznaczanie ekstremum lokalnego
to pewnie będzie głupie pytanie ale jjuż jest chyba zbyt późna godzina że tego nie rozumiem;/ skąd wiem, ze w tych przedziałąch akurat jest większe.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 00:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 16 razy
wyznaczanie ekstremum lokalnego
Oblicz sobie wartość drugiej pochodnej tej funkcji we wszystkich trzech miejscach zerowych pierwszej pochodnej i sprawdź jej znak korzystając z odpowiedniego twierdzenia. Wtedy nie będziesz musiał męczyć się rozpracowując jaki znak ma pierwsza pochodna w tych przedziałach...
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
wyznaczanie ekstremum lokalnego
Ostatecznie można też policzyć z warunków związanych z drugą pochodną:
\(\displaystyle{ x_o \ \ maksimum \ \ \Rightarrow f''(x_o) <0}\)
\(\displaystyle{ x_o \ \ minimum \ \ \Rightarrow f''(x_o) >0}\)
\(\displaystyle{ x_o \ \ maksimum \ \ \Rightarrow f''(x_o) <0}\)
\(\displaystyle{ x_o \ \ minimum \ \ \Rightarrow f''(x_o) >0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
wyznaczanie ekstremum lokalnego
ok, czyli wyjdzie ze
\(\displaystyle{ max lokalne = -8}\)
\(\displaystyle{ min lokalne= 4}\)
i \(\displaystyle{ max lokalne = 0}\)
tak?
\(\displaystyle{ max lokalne = -8}\)
\(\displaystyle{ min lokalne= 4}\)
i \(\displaystyle{ max lokalne = 0}\)
tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
wyznaczanie ekstremum lokalnego
no fakt, wiem gdzie zrobiłam błąd
dzięki za pomoc
-- 12 gru 2012, o 21:48 --
jednak chyba nie wiem jak to trzeba robić tzn. mam problem cały czas z ustaleniem czy w jakich przedziałach pochodna będzie dodatnia a w jakich ujemna. Skąd mam wiedzieć czy zaczynam rysować wykres od góry (+) czy od dołu (-) to zależy od znaku przy wzorze funkcji? tak łopatologicznie to poproszę bo niby wiem o co chodzi a niby nie ;/
-- 12 gru 2012, o 21:52 --
jak mam np. funkcję
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{2} }{x ^{2} +1}}\)
to czy tu będzie w ogóle ekstremum? i jak wyznaczyć potem przedziały monotoniczność?-- 13 gru 2012, o 23:14 --pomoże ktoś?
dzięki za pomoc
-- 12 gru 2012, o 21:48 --
jednak chyba nie wiem jak to trzeba robić tzn. mam problem cały czas z ustaleniem czy w jakich przedziałach pochodna będzie dodatnia a w jakich ujemna. Skąd mam wiedzieć czy zaczynam rysować wykres od góry (+) czy od dołu (-) to zależy od znaku przy wzorze funkcji? tak łopatologicznie to poproszę bo niby wiem o co chodzi a niby nie ;/
-- 12 gru 2012, o 21:52 --
jak mam np. funkcję
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{2} }{x ^{2} +1}}\)
to czy tu będzie w ogóle ekstremum? i jak wyznaczyć potem przedziały monotoniczność?-- 13 gru 2012, o 23:14 --pomoże ktoś?