Witam
oto rozwiniecie, które mnie interesuje:
\(\displaystyle{ f_{i+1}=f_{i}+ \left( \Delta x\frac{du}{dx} \right) _{i}+ \left( \Delta x^2\frac{d^2u}{dxx} \right) _{i}}\)
Pierwsza pochodna prosto:
\(\displaystyle{ \frac{f_{i+1}-f_{i}}{\Delta x}}\)
natomiast czytam w necie skrypty i nie mogę sobie poradzić z drugą, aby to ładnie przekształcić.
Pozdrawiam
1 i 2 pochodna z Taylora
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
1 i 2 pochodna z Taylora
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2012, o 10:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Skaluj nawiasy. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
1 i 2 pochodna z Taylora
Analogicznie. Pwinno wyjść \(\displaystyle{ f_{i+1}-f_{i}-\Delta x \frac{du}{dx}}\) niestety uprościć się tego nie da:(
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
1 i 2 pochodna z Taylora
Mhm znalazłem taką postać, lecz nie wiem jak do niej dojść:
\(\displaystyle{ \frac{f_{i+1}-2f_{i}+f_{i-1}}{(\Delta x)^2}}\)
POzdrawiam
\(\displaystyle{ \frac{f_{i+1}-2f_{i}+f_{i-1}}{(\Delta x)^2}}\)
POzdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
1 i 2 pochodna z Taylora
Druga pochodna,to pochodna pochodnej.\(\displaystyle{ \Delta x}\) nie zależy od \(\displaystyle{ i}\) więc pochodne o kolejnych indeksach możemy policzyć
\(\displaystyle{ u'=f_{i+1}-f_{i}}\)
\(\displaystyle{ u"=(u')'= \frac{\frac{f_{i+1}-f_{i}}{\Delta x } - \frac{f_{i}-f_{i-1}}{\Delta x} }{\Delta x}}\) Wystarczy poredukować
\(\displaystyle{ u'=f_{i+1}-f_{i}}\)
\(\displaystyle{ u"=(u')'= \frac{\frac{f_{i+1}-f_{i}}{\Delta x } - \frac{f_{i}-f_{i-1}}{\Delta x} }{\Delta x}}\) Wystarczy poredukować