jak pokazać że to wyrażenie przyjmuje tylko wartosci ujemne

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
dzolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 18 sty 2008, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

jak pokazać że to wyrażenie przyjmuje tylko wartosci ujemne

Post autor: dzolka »

jak pokazać że to wyrażenie przyjmuje tylko wartosci ujemne w podanym przedziale ?
\(\displaystyle{ e^{ \frac{x-3}{x+1}}-x-1}\) w przedziale \(\displaystyle{ (-1,3) \cup (3;+\infty)}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2012, o 22:19 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

jak pokazać że to wyrażenie przyjmuje tylko wartosci ujemne

Post autor: aalmond »

Badając przebieg zmienności funkcji \(\displaystyle{ f(x) = e^{ \frac{x-3}{x+1}}}\) można stwierdzić, że w zadanym przedziale leży ona pod prostą \(\displaystyle{ g(x) = x + 1}\), z czego oczywiście wniosek, że:
\(\displaystyle{ f(x) - g(x) < 0}\)
A przy okazji pytanie: dlaczego trójka została wyłączona?
ODPOWIEDZ