Pokazac, ze funkcja jest klasy C nieskonczonosc.

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Pokazac, ze funkcja jest klasy C nieskonczonosc.

Post autor: lenkaja »

1) Sprawdzic, ze \(\displaystyle{ f \in C ^{ \infty }(R,R)}\).
\(\displaystyle{ f(t)= \begin{cases} e ^{- \frac{1}{t ^{2} } },t \neq 0 \\ 0,t=0 \end{cases}}\);

2) Sprawdzic, ze \(\displaystyle{ f \in C ^{ \infty }(R ^{2} ,R)}\).
\(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases}xye ^{- \frac{1}{x ^{2}+y ^{2} } } ,(x,y) \neq (0,0)\\ 0,(x,y)=(0,0)\end{cases}}\).
miodzio1988

Pokazac, ze funkcja jest klasy C nieskonczonosc.

Post autor: miodzio1988 »

I problem mamy jaki? Gdzie musimy ciągłość sprawdzić tak naprawdę?
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Pokazac, ze funkcja jest klasy C nieskonczonosc.

Post autor: lenkaja »

1) W \(\displaystyle{ t=0}\)
2) W \(\displaystyle{ (x,y)=(0,0)}\)

Ale mi bardziej chodzi o to jak sprawdzic, ze jest nieskonczenie wiele razy rozniczkowalana w tych punktach i ze te pochodne sa ciagle....
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, o 19:14 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
miodzio1988

Pokazac, ze funkcja jest klasy C nieskonczonosc.

Post autor: miodzio1988 »

z definicji np? Może jakieś twierdzenia znasz, które nam mówią o tym?
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Pokazac, ze funkcja jest klasy C nieskonczonosc.

Post autor: lenkaja »

Nie wiem wlasnie z jakich twierdzen tu skorzystac, bo z definicji to bardzo duzo liczenia... I indukcja itd. A zadnych tweirdzen na wykladzie nam nie podali do tego.
miodzio1988

Pokazac, ze funkcja jest klasy C nieskonczonosc.

Post autor: miodzio1988 »

No to próbujmy indukcją. Zobaczymy. Może coś fajnego wyjdzie
ODPOWIEDZ