Oblicz pochodną z definicji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
paula924
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 lis 2011, o 20:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Oblicz pochodną z definicji

Post autor: paula924 »

\(\displaystyle{ f\left( x\right) = \left( x ^{2}+ 4x-2 \right) ^{4}}\)

\(\displaystyle{ f\left( x\right) = \left( x ^{2} + 3x\right) \cos}\)


\(\displaystyle{ f\left( x\right) =\left( x ^{2}+1 \right) \left( x ^{2} -2\right)}\)

nie wiem jak mam to po kolei liczyć
miodzio1988

Oblicz pochodną z definicji

Post autor: miodzio1988 »

1. Wzor na pochodną funkcji zlozonej patrz dowód
kipsztal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 4 wrz 2011, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ALL WORLD
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz pochodną z definicji

Post autor: kipsztal »

miałem jedną lekcję z pochodnych, ale 2 i 3 bym po prostu wymnożył i po kolei wszystko wymnożył ze wzoru \(\displaystyle{ f(x)=ax ^{c} \Leftrightarrow f'(x)=acx ^{c-1}}\)
miodzio1988

Oblicz pochodną z definicji

Post autor: miodzio1988 »

Oblicz pochodną z definicji
wiec z gotowych wzorow nie mozna korzystac
ODPOWIEDZ