czesc, jak to rozwiazac?:((
\(\displaystyle{ y'-y=4e^{3x}}\)
rownanie liniowe niejednorodne
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
rownanie liniowe niejednorodne
To zadanie raczej powinno się znaleźć w rachunku różniczkowym, a po drugie wiesz jakie to równanie różniczkowe, masz nawet wypisane metody rozwiązania, więc w czym problem?
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
rownanie liniowe niejednorodne
1. rozwiązujesz równanie jednorodne:
\(\displaystyle{ y'=y}\)
rozdzielasz zmienne
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}-y=0}\)
rozwiązanie \(\displaystyle{ y_1=Ce^x}\)
2. rónanie niejednorodne \(\displaystyle{ y'-y=4e^{3x}}\)
ponieważ po prawej stronie równania występuje \(\displaystyle{ e^{3x}}\) przewidujemy rozwiązanie postaci:
\(\displaystyle{ y_2=Ae^{3x}}\), A - stała
\(\displaystyle{ y_2}\) wstawiamy do rónania niejednorodnego i wyliczamy A (A=2)
3. rozwiązanie równania składa się z sumy rozwiązania równania jednorodnego i niejednorodnego:
\(\displaystyle{ y=y_1+y_2=Ce^x+2e^{3x}}\)
\(\displaystyle{ y'=y}\)
rozdzielasz zmienne
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}-y=0}\)
rozwiązanie \(\displaystyle{ y_1=Ce^x}\)
2. rónanie niejednorodne \(\displaystyle{ y'-y=4e^{3x}}\)
ponieważ po prawej stronie równania występuje \(\displaystyle{ e^{3x}}\) przewidujemy rozwiązanie postaci:
\(\displaystyle{ y_2=Ae^{3x}}\), A - stała
\(\displaystyle{ y_2}\) wstawiamy do rónania niejednorodnego i wyliczamy A (A=2)
3. rozwiązanie równania składa się z sumy rozwiązania równania jednorodnego i niejednorodnego:
\(\displaystyle{ y=y_1+y_2=Ce^x+2e^{3x}}\)