Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 4 razy
Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji:
\(\displaystyle{ f (x,y) = x^{2}+y ^{2}}\)
Bardzo prosze o pomoc, zupelnie nie wiem jak sie do tego zabrac w tym przypadku.
\(\displaystyle{ f (x,y) = x^{2}+y ^{2}}\)
Bardzo prosze o pomoc, zupelnie nie wiem jak sie do tego zabrac w tym przypadku.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
Policz pochodne cząstkowe lub skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ \bigwedge_{ t \in \mathbb{R} } t^2 \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 4 razy
Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
Pochodne cząstkowe to
\(\displaystyle{ F'x = 2x}\) i \(\displaystyle{ F'y=2y}\)
ale co dalej?
\(\displaystyle{ F'x = 2x}\) i \(\displaystyle{ F'y=2y}\)
ale co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 4 razy
Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
Wychodzi na to, ze funkcja ma najemniejsza wartosc w minus nieskonczonosci, najwieksza w nieskonczonosci, bez sensu.
Powinnam miec chyba tutaj jakis przedzial...?
Powinnam miec chyba tutaj jakis przedzial...?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
A to niby skąd się wzięło?
Co jest rozwiązaniem układu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x=0 \\ 2y=0 \end{cases}}\)
?
Co jest rozwiązaniem układu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x=0 \\ 2y=0 \end{cases}}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 4 razy
Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
No to jest 0, ale przeciez \(\displaystyle{ f(x) \le 0 , x \le 0}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
Po pierwsze mamy tu do czynienia z funkcją dwóch zmiennych. Wiesz jak liczy się ekstrema takich funkcji?
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 4 razy
Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
Nie jestem w stanie zrozumiec jak to sie liczy z materialow ktore mam i internetu, wiec jak masz ochote i czas to prosilabym o wytlumaczenie jak to sie robi.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
No więc z powyższego układu otrzymaliśmy, że jedynym punktem, w którym może być ekstremum jest \(\displaystyle{ (0,0)}\). Policz teraz wyznacznik drugich pochodnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 4 razy
Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
Pochodna mieszana to jak podstawiamy pod \(\displaystyle{ x}\) i pod \(\displaystyle{ y}\) wyliczone \(\displaystyle{ f'y}\) i \(\displaystyle{ f'x}\)?
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 23:30 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
Z pochodnej \(\displaystyle{ f_x}\) liczysz pochodną po \(\displaystyle{ y}\) i odwrotnie