ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 21 sie 2011, o 14:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
Cześć !! Mam takie zadanko do rozwiązania.
Wyznacz ekstremum lokalne owej funkcji \(\displaystyle{ f(x,y)=\ln(x^{2}+e^{y^{2}})}\)
prosiłbym o wsparcie przy rozwiązywaniu.
1. Dziedzina: \(\displaystyle{ D_{f}: \left( x^{2}+e^{y^{2}} \right) >0}\)
2. Pierwsze pochodne: \(\displaystyle{ f^{'}x_{(x,y)}= \frac{1}{x^{2}+e^{y^{2}}} \cdot (2x+2ye^{y^{2}})}\)
\(\displaystyle{ f^{'}y_{(x,y)}= \frac{1}{x^{2}+e^{y^{2}}} \cdot \left( 2y \cdot e^{y^{2}} \right)}\)
3. Ukąłd równań: \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+2ye^{y^{2}}=0 \\ 2y \cdot e^{y^{2}}=0 \end{cases}}\)
i dalej wychodzi mi \(\displaystyle{ x= -ye^{y^{2}}}\) a ajk wyliczyć \(\displaystyle{ y}\) ?
tak ?
Wyznacz ekstremum lokalne owej funkcji \(\displaystyle{ f(x,y)=\ln(x^{2}+e^{y^{2}})}\)
prosiłbym o wsparcie przy rozwiązywaniu.
1. Dziedzina: \(\displaystyle{ D_{f}: \left( x^{2}+e^{y^{2}} \right) >0}\)
2. Pierwsze pochodne: \(\displaystyle{ f^{'}x_{(x,y)}= \frac{1}{x^{2}+e^{y^{2}}} \cdot (2x+2ye^{y^{2}})}\)
\(\displaystyle{ f^{'}y_{(x,y)}= \frac{1}{x^{2}+e^{y^{2}}} \cdot \left( 2y \cdot e^{y^{2}} \right)}\)
3. Ukąłd równań: \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+2ye^{y^{2}}=0 \\ 2y \cdot e^{y^{2}}=0 \end{cases}}\)
i dalej wychodzi mi \(\displaystyle{ x= -ye^{y^{2}}}\) a ajk wyliczyć \(\displaystyle{ y}\) ?
tak ?
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2011, o 16:51 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot, a logarytm naturalny to \ln.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot, a logarytm naturalny to \ln.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 21 sie 2011, o 14:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
cholera, nie obczajam. źle jest z \(\displaystyle{ e}\) tak ?
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 21 sie 2011, o 14:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
aha, czyli będzie \(\displaystyle{ f^{'}x_{(x,y)}= \frac{1}{x^{2}+e^{y^{2}}} \cdot \left( 2x+y^{2}e^{y^{2}} \right)}\) tak ?
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2011, o 16:52 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów. Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów. Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
\(\displaystyle{ e^{y^2}}\) jest stałą względem iksa. Tak samo jak w pochodnej po ygreku \(\displaystyle{ x^2}\) jest stałą względem ygreka.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 21 sie 2011, o 14:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
czyli zostaje mi samo \(\displaystyle{ 2x}\) ?
i mam \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x=0 \\ 2y \cdot e^{y^{2}}=0 \end{cases}}\)
z tego mi wychodzi\(\displaystyle{ x=0}\)
a co z y ? jak go wyciągnąć ?
i mam \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x=0 \\ 2y \cdot e^{y^{2}}=0 \end{cases}}\)
z tego mi wychodzi\(\displaystyle{ x=0}\)
a co z y ? jak go wyciągnąć ?
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2011, o 16:52 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 21 sie 2011, o 14:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
tak, czyli pochodną po ygreku zostawiłam, a przy xowej \(\displaystyle{ e}\) potraktowałam jako jest stałą względem iksa.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
Nie wiem, czy dobrze zrobiłaś i podany układ jest już przekształcony. Potwierdź.
Dalsza wskazówka odnośnie rozwiązania: \(\displaystyle{ e^{y^2}}\) jest zawsze dodatnie.
Dalsza wskazówka odnośnie rozwiązania: \(\displaystyle{ e^{y^2}}\) jest zawsze dodatnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 21 sie 2011, o 14:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
tak, podany ukąłd jest już przekształcony, mam nadzieję, że jest dobrze
skoro \(\displaystyle{ e^{y^{2}}}\) jest zawsze dodatnie, tzn. że mogę przez nie podzielić i \(\displaystyle{ y}\) również wyjdzie mi \(\displaystyle{ 0}\) ??
skoro \(\displaystyle{ e^{y^{2}}}\) jest zawsze dodatnie, tzn. że mogę przez nie podzielić i \(\displaystyle{ y}\) również wyjdzie mi \(\displaystyle{ 0}\) ??
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2011, o 14:59 przez makintosh, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 21 sie 2011, o 14:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
mam pkt. \(\displaystyle{ (0,0)}\) należący do dziedziny, więc teraz wywalam drguie pochodne
-- 2 wrz 2011, o 15:15 --
mam tak:
\(\displaystyle{ f^{''}_{xx} \left( x,y \right) = \frac{2 \left( x^{2}+e^{y^{2}} \right) -4x^{2}}{ \left( x^{2}+e^{y^{2}} \right) ^{2} } \\
f^{''}_{yy} \left( x,y \right) = \frac{ \left( 2e^{y^{2}}+2y \cdot 2y \cdot e^{y^{2}} \right) \left( x^{2}+e^{y^{2}} \right) - \left( 2ye^{y^{2}} \cdot 2ye^{y^{2}} \right) }{ \left( x^{2}+e^{y^{2}} \right) ^{2}}}\)
fakt, zgubiałm przy przepisywaniu
-- 2 wrz 2011, o 15:15 --
mam tak:
\(\displaystyle{ f^{''}_{xx} \left( x,y \right) = \frac{2 \left( x^{2}+e^{y^{2}} \right) -4x^{2}}{ \left( x^{2}+e^{y^{2}} \right) ^{2} } \\
f^{''}_{yy} \left( x,y \right) = \frac{ \left( 2e^{y^{2}}+2y \cdot 2y \cdot e^{y^{2}} \right) \left( x^{2}+e^{y^{2}} \right) - \left( 2ye^{y^{2}} \cdot 2ye^{y^{2}} \right) }{ \left( x^{2}+e^{y^{2}} \right) ^{2}}}\)
fakt, zgubiałm przy przepisywaniu
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2011, o 16:53 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
W drugiej pochodnej po \(\displaystyle{ y}\) pierwszy nawias w liczniku powinien być przemnożony przez \(\displaystyle{ x^{2}+e^{y^{2}}}\)