mam totalną sieczkę, pomóżcie
jak będzie wyglądała pochodna z tej funkcji \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{2}x}\)
jaka pochodna ?
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
jaka pochodna ?
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{1}{2}x \right) = \sin u \\ u=\frac{1}{2}x \\ \left( \sin u \right)^\prime\cdot u^\prime}\)
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, o 20:38 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \sin
Powód: \sin
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 21 sie 2011, o 14:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
jaka pochodna ?
wielkie dzięki, bo już wariuje od tego !
-- 29 sie 2011, o 19:41 --
czyli odpowiedź to będzie : \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cos \frac{1}{2}x}\) ??
-- 29 sie 2011, o 19:41 --
czyli odpowiedź to będzie : \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cos \frac{1}{2}x}\) ??
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, o 20:38 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \cos
Powód: \cos