ekstremum lokalne funkcji wielu zmiennych
ekstremum lokalne funkcji wielu zmiennych
mam wyznaczyc ekstrema lokalne funkcji \(\displaystyle{ f(x,y)=e^{x-y} \left( x^{2} - 2y^{2}\right)}\) tylko nie wiem czy dobrze policzylem pochodne czastkowe \(\displaystyle{ f'_{x} = e^{1} \left( x^{2} - 2y^{2} \right) + e^{x-y} (2x)}\) i \(\displaystyle{ f'_{y} = e^{-1} \left( x^{2} - 2y^{2} \right) + e^{x-y} (-4y)}\).dobrze to jest? co dalej??
Ostatnio zmieniony 16 sie 2011, o 22:06 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
ekstremum lokalne funkcji wielu zmiennych
pochodna z \(\displaystyle{ e^{x-y}}\) jest źle obliczona
zamieść dokładniejsze obliczenia, wtedy będzie można sprawdzić gdzie popełniłeś błąda moogłbyś napisac to poprawnie?
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
ekstremum lokalne funkcji wielu zmiennych
uwzględnij sposób korzystania ze wzoru na pochodną iloczynu i na pochodne funkcji elementarnychChromosom pisze:zamieść dokładniejsze obliczenia, wtedy będzie można sprawdzić gdzie popełniłeś błąd
ekstremum lokalne funkcji wielu zmiennych
za \(\displaystyle{ x-y}\) moge pdstawic \(\displaystyle{ t}\) tak? wtedy pochdna \(\displaystyle{ t'_{x}=1}\)??
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
ekstremum lokalne funkcji wielu zmiennych
\(\displaystyle{ \left [ e ^{f(x)} \right ] ' = f'(x) \cdot e ^{f(x)}\)
ekstremum lokalne funkcji wielu zmiennych
czyli tam bedzie nie \(\displaystyle{ e^{1}}\) tylko \(\displaystyle{ e^{x-y} \cdot 1}\) analogicznie w tej po y.. dobrze?
Ostatnio zmieniony 16 sie 2011, o 22:17 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol mnożenia to \cdot
Powód: symbol mnożenia to \cdot
ekstremum lokalne funkcji wielu zmiennych
no tam bedzie nie \(\displaystyle{ \cdot 1}\) tylko \(\displaystyle{ \cdot -1}\) tak?
ekstremum lokalne funkcji wielu zmiennych
\(\displaystyle{ e^{x-y} \cdot 1 \cdot \left( x^{2} - 2y^{2} \right) + e^{x-y} \cdot 2x}\) i \(\displaystyle{ e^{x-y} \cdot -1 \cdot \left( x^{2} - 2y^{2} \right) + e^{x-y} \cdot (-4y)}\)... i teraz odjac stronami??
Ostatnio zmieniony 16 sie 2011, o 22:28 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: rozmiar nawiasów
Powód: rozmiar nawiasów