Ekstrema funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Blachownia
- Podziękował: 3 razy
Ekstrema funkcji
Witam (sorki jeśli zły dział)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania , sam nie potrafię nawet zacząć miałem to w zeszłym semestrze a okazało się , że będzie to też na egzaminie , także chciałbym mieć jakiś wzór do nauki aby wiedzieć jak się to rozwiązuję . Wiem , że to nie grzeczne poganiać ale jeśli mógłbym prosić o szybkie rozwiązanie bo ten egzamin mam jutro .
Zad. Zbadać ekstrema funkcji:
\(\displaystyle{ f(x,y)=4x^{2}-2xy+y^{2}+6x-6y}\)
Wielkie dzięki za pomoc
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania , sam nie potrafię nawet zacząć miałem to w zeszłym semestrze a okazało się , że będzie to też na egzaminie , także chciałbym mieć jakiś wzór do nauki aby wiedzieć jak się to rozwiązuję . Wiem , że to nie grzeczne poganiać ale jeśli mógłbym prosić o szybkie rozwiązanie bo ten egzamin mam jutro .
Zad. Zbadać ekstrema funkcji:
\(\displaystyle{ f(x,y)=4x^{2}-2xy+y^{2}+6x-6y}\)
Wielkie dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Blachownia
- Podziękował: 3 razy
Ekstrema funkcji
Ale z czego mam te pochodne policzyć ? :/ w tym jest problem , że nie mam pojęcia jak się za to zabrać , proszę napisz mi słowami mniej więcej co po kolei robić to coś zrobię i zaraz wrzucę rozwiązanie do sprawdzenia .
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Blachownia
- Podziękował: 3 razy
Ekstrema funkcji
o kurde zapomniałem , że liczy się po stałych ....
Tak dla pewności zapytam jak liczę po \(\displaystyle{ x}\) to \(\displaystyle{ y}\) traktuję jako stałą i po prostu przepisuję i pochodną liczę tylko tam gdzie stoi \(\displaystyle{ x}\)
Tak dla pewności zapytam jak liczę po \(\displaystyle{ x}\) to \(\displaystyle{ y}\) traktuję jako stałą i po prostu przepisuję i pochodną liczę tylko tam gdzie stoi \(\displaystyle{ x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Blachownia
- Podziękował: 3 razy
Ekstrema funkcji
\(\displaystyle{ f(x)'=y^{2}-6y+8x-2xy+6}\)
\(\displaystyle{ f(y)'=4x^{2}+6x-2xy+2y-6}\)
Nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem z tym 2xy :/
\(\displaystyle{ f(y)'=4x^{2}+6x-2xy+2y-6}\)
Nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem z tym 2xy :/
Ostatnio zmieniony 6 lip 2011, o 20:21 przez Dawid327, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Blachownia
- Podziękował: 3 razy
Ekstrema funkcji
\(\displaystyle{ f(x)'=10x+6}\)
\(\displaystyle{ f(y)'=2y+2x-6}\)
Zapewne chodzi tutaj o \(\displaystyle{ 2xy}\) , tylko jak zastosuje wzór na iloczyn pochodnej to w obu przypadkach wychodzi tak samo , może tak wyjść ??
\(\displaystyle{ f(y)'=2y+2x-6}\)
Zapewne chodzi tutaj o \(\displaystyle{ 2xy}\) , tylko jak zastosuje wzór na iloczyn pochodnej to w obu przypadkach wychodzi tak samo , może tak wyjść ??