dziedzina funkcji f(x,y)

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
merquito7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 gru 2010, o 14:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

dziedzina funkcji f(x,y)

Post autor: merquito7 »

wyznacz dziedzinę funkcji \(\displaystyle{ f(x,y) = sin \frac{x}{x ^{2}+y ^{2} }}\)
nie wiem co tutaj zrobić...
miodzio1988

dziedzina funkcji f(x,y)

Post autor: miodzio1988 »

Zobacz kiedy mianownik sie zeruje
merquito7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 gru 2010, o 14:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

dziedzina funkcji f(x,y)

Post autor: merquito7 »

i to wystarczy? bo sinus jest okreslony na całym R?
miodzio1988

dziedzina funkcji f(x,y)

Post autor: miodzio1988 »

Zgadza sie
merquito7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 gru 2010, o 14:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

dziedzina funkcji f(x,y)

Post autor: merquito7 »

dzieki. mam jeszcze jedno pytanie. mam obliczyć pochodne cząstkowe tej funkcji. w f'(x) dochodzę do momentu gdzie jest \(\displaystyle{ cos \frac{x}{x ^{2} +y ^{2} } \cdot \left( \frac{x}{x ^{2}+y ^{2} } \right)'}\). i dalej nie wiem jak obliczyć tą pochodną.
miodzio1988

dziedzina funkcji f(x,y)

Post autor: miodzio1988 »

a po czym liczysz?
merquito7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 gru 2010, o 14:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

dziedzina funkcji f(x,y)

Post autor: merquito7 »

po x. wziełam ten wzór na funkcję złozoną. zupełnie nie wiem jak rozwiązać pochodną która mi wyszła, jest na to jakis wzór?
miodzio1988

dziedzina funkcji f(x,y)

Post autor: miodzio1988 »

Wzor na pochodną ilorazu
merquito7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 gru 2010, o 14:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

dziedzina funkcji f(x,y)

Post autor: merquito7 »

ok. dzieki
ODPOWIEDZ