Witam mam taki przykład i nie bardzo wiem jak się za niego zabrać:
Wyznaczyć całki szczególne następujących zagadnień początkowych:
\(\displaystyle{ y"=(y') ^{2} -y ,\ y(1)= \frac{1}{4} , \ y'(1)= \frac{1}{2}}\)
Jest tu jednak osobne y z którym nie bardzo wiem co zrobić myślę ,ze trzeba tu dać podstawienie \(\displaystyle{ y'=u}\) i \(\displaystyle{ y"=u'}\) ,dalej metoda podstawiania ale właśnie co zrobić z wolnym \(\displaystyle{ y}\) bardzo bym prosił o pomoc.
Różniczka 2 rzędu
Różniczka 2 rzędu
Ostatnio zmieniony 24 cze 2011, o 06:57 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 28 razy
Różniczka 2 rzędu
1) \(\displaystyle{ e^{u}:=y \Longrightarrow y\prime=e^{u} \cdot u\prime \ , \ y\prime \prime= e^{u} \cdot u\prime \prime + (e^{u} \cdot u\prime) \cdot u\prime= e^{u} [ u\prime \prime + (u\prime)^{2}]}\)
2) \(\displaystyle{ t=u\prime \iff t\prime = u\prime \prime}\)
3) otrzymasz równanie o zmiennych rozdzielonych dla \(\displaystyle{ t}\) i \(\displaystyle{ x}\), rozwiązujesz i znajdujesz rozwiązania spełniające warunki początkowe
2) \(\displaystyle{ t=u\prime \iff t\prime = u\prime \prime}\)
3) otrzymasz równanie o zmiennych rozdzielonych dla \(\displaystyle{ t}\) i \(\displaystyle{ x}\), rozwiązujesz i znajdujesz rozwiązania spełniające warunki początkowe
Różniczka 2 rzędu
Czyli dobrze rozumuje:
\(\displaystyle{ e ^{u} [(u"+(u') ^{2} ]=(e ^{u} \cdot u') ^{2} -e ^{u}}\)
\(\displaystyle{ e ^{u} [t'+(t) ^{2} ]=(e ^{u} \cdot t) ^{2} -e ^{u}}\)
\(\displaystyle{ t'e ^{u} +t ^{2} e ^{u} =e ^{2u} \cdot t ^{2} -e ^{u} /:e ^{u}}\)
\(\displaystyle{ t'+t ^{2} =t ^{2} e ^{u} -1}\)
\(\displaystyle{ t'=t ^{2} e ^{u} -1-t ^{2}}\)
\(\displaystyle{ t'=t ^{2} (e ^{u} -1)-1}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dt}{t}= \int_{}^{} (e ^{u}-1)-1dt}\)
Wybaczcie jak coś ale ja się dopiero tego uczę;)
\(\displaystyle{ e ^{u} [(u"+(u') ^{2} ]=(e ^{u} \cdot u') ^{2} -e ^{u}}\)
\(\displaystyle{ e ^{u} [t'+(t) ^{2} ]=(e ^{u} \cdot t) ^{2} -e ^{u}}\)
\(\displaystyle{ t'e ^{u} +t ^{2} e ^{u} =e ^{2u} \cdot t ^{2} -e ^{u} /:e ^{u}}\)
\(\displaystyle{ t'+t ^{2} =t ^{2} e ^{u} -1}\)
\(\displaystyle{ t'=t ^{2} e ^{u} -1-t ^{2}}\)
\(\displaystyle{ t'=t ^{2} (e ^{u} -1)-1}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dt}{t}= \int_{}^{} (e ^{u}-1)-1dt}\)
Wybaczcie jak coś ale ja się dopiero tego uczę;)
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 28 razy
Różniczka 2 rzędu
Wybacz, ale wprowadziłem Cię w błąd. Tu chyba trzeba znaleźć jakieś dowolne rozwiązanie szczególne, żeby móc to rozwiązywać ogólnie...
Poza tym przez \(\displaystyle{ t^{\prime}, u^{\prime}, y^{\prime}}\) rozumiem pochodną po \(\displaystyle{ x}\)-ie.
Miłego szukania, bo chyba inaczej się tego nie da zrobić.
Poza tym przez \(\displaystyle{ t^{\prime}, u^{\prime}, y^{\prime}}\) rozumiem pochodną po \(\displaystyle{ x}\)-ie.
Miłego szukania, bo chyba inaczej się tego nie da zrobić.