Witam ludziska... To mój pierwszy post na forum i od razu muszę prosić Was o pomoc...
W przykładzie który miałem ostatnio na klasówce było zadanie w którym wystąpiło wyrażenie :
\(\displaystyle{ \cos(0,1u)u}\) < Jak zróżniczkować to wyrażenie....???
Bardzo proszę o pomoc i zrozumienie...
Pozdrawiam serdecznie Krzysiek
Różniczkowanie po "u"... Wyrażenie złożone
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 cze 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BZA
- Podziękował: 1 raz
Różniczkowanie po "u"... Wyrażenie złożone
Ostatnio zmieniony 20 cze 2011, o 20:13 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Różniczkowanie po "u"... Wyrażenie złożone
Ze wzoru na pochodną iloczynu:
\(\displaystyle{ \left( \cos\left( \frac{1}{10}u \right) \cdot u \right)'=\left[ \cos\left( \frac{1}{10}u \right)\right]' \cdot u+\left[ \cos\left( \frac{1}{10}u \right)\right] \cdot u'=\ldots}\)
\(\displaystyle{ \left( \cos\left( \frac{1}{10}u \right) \cdot u \right)'=\left[ \cos\left( \frac{1}{10}u \right)\right]' \cdot u+\left[ \cos\left( \frac{1}{10}u \right)\right] \cdot u'=\ldots}\)