Mam problem z tym zadaniem. Znam schemat rozwiązywania tego typu zadań ale tutaj nie wiem co dalej.
Oto przykład:
\(\displaystyle{ z(x,y)= \frac{1+x+2y}{1+x^2+y^2}}\)
obliczyłam pochodne cząstkowe po x i po y, rozwiazałam układ równań wyszły mi dwa punkty stacjonarne
\(\displaystyle{ P _{1}=( \frac{-1+ \sqrt{6} }{5} ,\frac{-2 + 2\sqrt{6} }{5} )
P _{2}=( \frac{-1-\sqrt{6} }{5} , \frac{-2-2\sqrt{6} }{5} )}\)
i teraz mam policzyć pochodne drugiego rzędu czyste i mieszane ale one wychodzą kosmiczne! Chyba niemożliwe, żeby tak było. Czy coś licze źle? Mogłabym prosić o rozwiązanie? częsciowe chociaż
ekstrema lokalne funkcji dwoch zmiennych
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
ekstrema lokalne funkcji dwoch zmiennych
Zauważ,że punkt ekstemalny jest postaci (x,2x) .Podstaw powinno wyjść:)
- Casyaa
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 1 raz
ekstrema lokalne funkcji dwoch zmiennych
Dziekuje za pomoc, ale...
Dalej mi to nie wychodzi...
kiedy za y podstawiam 2x?
bo np pochodna czastkowa drugiego rzedu czysta po x wyszła mi:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^2 z}{ \partial x^2} = \frac{(-2x-4y-2)(1+y^2+x^2)^2-(-x^2+y^2-4xy-2x+1)*2*(1+y^2+x^2)*2x}{(1+y^2+x^2)^4}}\)
i jak tu zaczynam podstawiać zamiast y=2x wychodzi mi (uwaga:)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^2 z}{ \partial x^2} = \frac{5x^3-2x^2-16x-2}{25x^6+75x^4+15x^2+1}}\)
pomocy, bo wrzesień nade mną wisi!
Dalej mi to nie wychodzi...
kiedy za y podstawiam 2x?
bo np pochodna czastkowa drugiego rzedu czysta po x wyszła mi:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^2 z}{ \partial x^2} = \frac{(-2x-4y-2)(1+y^2+x^2)^2-(-x^2+y^2-4xy-2x+1)*2*(1+y^2+x^2)*2x}{(1+y^2+x^2)^4}}\)
i jak tu zaczynam podstawiać zamiast y=2x wychodzi mi (uwaga:)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^2 z}{ \partial x^2} = \frac{5x^3-2x^2-16x-2}{25x^6+75x^4+15x^2+1}}\)
pomocy, bo wrzesień nade mną wisi!
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy