pokazać punkty przegięcia krzywej
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
pokazać punkty przegięcia krzywej
pokazać że punkty przegięcia funkcji \(\displaystyle{ f\left( x\right) = xsinx}\) leżą na krzywej \(\displaystyle{ y ^{2}\left( x ^{2}+4 \right) =4x ^{2}}\)
- rozwiazywanie
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: cała Polska
- Pomógł: 34 razy
pokazać punkty przegięcia krzywej
Liczysz drugą pochodną, przyrównujesz do zera. Punkty (x,y) w których ta druga pochodna się zeruje, podstawiasz do wzoru tej krzywej i sprawdzasz czy otrzymasz równość.
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
pokazać punkty przegięcia krzywej
czyli
\(\displaystyle{ f ^{''}\left( x\right) =2cos-sinx}\)
\(\displaystyle{ 2cosx-sinx=0}\)
i jak mam wyznaczyć z tego punkty?
\(\displaystyle{ f ^{''}\left( x\right) =2cos-sinx}\)
\(\displaystyle{ 2cosx-sinx=0}\)
i jak mam wyznaczyć z tego punkty?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2011, o 22:04 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
pokazać punkty przegięcia krzywej
Gwoli przypomnienia: żeby dany punkt był punktem przegięcia krzywej to oczywiście druga pochodna musi być równa zero, ale to nie wystarcza. Musi tam zajść jeszcze zmiana znaku wartości funkcji..