pochodne cząstkowe

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
sasasa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2010, o 17:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

pochodne cząstkowe

Post autor: sasasa »

jak wyznaczyć pochodne cząstkowe rzędu pierwszego względem każdej ze zmiennych?
\(\displaystyle{ f(x,y)=(2x^{2}y-x^{5}+2y)^{4}}\)
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

pochodne cząstkowe

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ f'(x)=4(2x^2y-x^5+2y)^3 \cdot (4xy-5x^4)}\)

\(\displaystyle{ f'(y)=4(2x^2y-x^5+2y)^3 \cdot (2x^2+2)}\)
ODPOWIEDZ