jak wyznaczyć pochodna funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
sasasa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2010, o 17:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

jak wyznaczyć pochodna funkcji

Post autor: sasasa »

jak obliczyć pochodną tej funkcji???
\(\displaystyle{ y=x-ln(1+x)}\)
miodzio1988

jak wyznaczyć pochodna funkcji

Post autor: miodzio1988 »

Wzór na pochodną różnicy najpierw
sasasa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2010, o 17:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

jak wyznaczyć pochodna funkcji

Post autor: sasasa »

czyli \(\displaystyle{ y'=1+\frac{1}{1+x}}\) ??
miodzio1988

jak wyznaczyć pochodna funkcji

Post autor: miodzio1988 »

A minus przed ułamkiem gdzie się podział?
sasasa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2010, o 17:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

jak wyznaczyć pochodna funkcji

Post autor: sasasa »

\(\displaystyle{ y'=1-\frac{1}{1+x}}\)
miodzio1988

jak wyznaczyć pochodna funkcji

Post autor: miodzio1988 »

jest dobrze
ODPOWIEDZ