POCHODNE i ekstrema
POCHODNE i ekstrema
jak sie oblicza pochodne funkcji i ekstrema moj mail djp@vp.pl za pomoc dziekuje i odwdzięcze sie
POCHODNE i ekstrema
podam na przykladzie jak sie oblicza pochodną funkcji:
a wiec masz np.:
y=2x^2 pochodna z tego to y' = 4x
y=x^2 to y'=2x
y=(x^2-4x+3)^2 to y'=4(x^2-4x+3)^3 * (2x-4)
a wiec masz np.:
y=2x^2 pochodna z tego to y' = 4x
y=x^2 to y'=2x
y=(x^2-4x+3)^2 to y'=4(x^2-4x+3)^3 * (2x-4)
POCHODNE i ekstrema
dla funkcji potegowej:
f(x)=x^n
f'(x)=nx^n-1
np. f(x)=x^7
f'(x)=7x^6
dla funkcji trygonometrycznych:
(sinx)'=cosx
(cosx)'=-sinx
(tgx)'=1/cos^2x
(ctg)'=-1/sin^2x
dla f(x)=1/x
f'(x)=-1/x^2
dla iloczynu funkcji:
f(x)=g(x)*h(x)
f'(x)=g'(x)*h(x)+h'(x)*g(x)
dla f.wymiernej:
f(x)=g(x)/h(x)
f'(x)=[g'(x)*h(x)+h'(x)*g(x)]/[h(x)]^2
jest jeszcze tego sporo wiec radze zajrzec do ksiazki...
f(x)=x^n
f'(x)=nx^n-1
np. f(x)=x^7
f'(x)=7x^6
dla funkcji trygonometrycznych:
(sinx)'=cosx
(cosx)'=-sinx
(tgx)'=1/cos^2x
(ctg)'=-1/sin^2x
dla f(x)=1/x
f'(x)=-1/x^2
dla iloczynu funkcji:
f(x)=g(x)*h(x)
f'(x)=g'(x)*h(x)+h'(x)*g(x)
dla f.wymiernej:
f(x)=g(x)/h(x)
f'(x)=[g'(x)*h(x)+h'(x)*g(x)]/[h(x)]^2
jest jeszcze tego sporo wiec radze zajrzec do ksiazki...
-
- Użytkownik
- Posty: 1179
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
POCHODNE i ekstrema
ekstrema funkcji obliczasz tak:
najpierw liczysz pochodna funkcji
jezeli pochodna ma miejsca zerowe to jezeli w tych miejscach zerowych pochodna zmienia znak:
z + na - to w tym punkcie funkcja ma maksimum
z - na + to w tym punkcie funkcja ma minimum
najpierw liczysz pochodna funkcji
jezeli pochodna ma miejsca zerowe to jezeli w tych miejscach zerowych pochodna zmienia znak:
z + na - to w tym punkcie funkcja ma maksimum
z - na + to w tym punkcie funkcja ma minimum