Obliczyć granicę

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Awatar użytkownika
Salomon777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nigeria
Podziękował: 15 razy

Obliczyć granicę

Post autor: Salomon777 »

\(\displaystyle{ \lim_{x \to \pi } \frac{x-sinx}{x-tgx}}\)
Ostatnio zmieniony 8 gru 2010, o 18:42 przez Salomon777, łącznie zmieniany 1 raz.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Obliczyć granicę

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ \lim_{x \to \pi } \frac{x-sinx}{x-tgx} = \frac{\pi-sin\pi}{\pi-tg\pi} = \frac{\pi}{\pi} = 1}\)
ODPOWIEDZ