Witam za mną moje pierwsze laborki i pisze moje pierwsze sprawozdaniewszystko szło dobrze aż do momentu
Wyznaczyć promień krzywizny soczewki na podstawie równania :
\(\displaystyle{ R=a/ \pi}\)przy czym t co oznaczyłem jako \(\displaystyle{ \pi}\) jest to długośc fali
I obliczyć błąd metodą różniczki zupełnej lub logarytmicznej
Z moich poprzednich obliczeń wynika że \(\displaystyle{ a=1.9699}\)
\(\displaystyle{ deltaa=0.0317116}\) no i mam podaną w treści ćw\(\displaystyle{ \pi =589.6 nm}\)
czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak obliczyć ten błąd starałem się zrozumieć różniczki ale na razie bez efektu w tym tygodniu ide na korki więc powinno być nieco lepiej a puki co pozostaje mi liczyć na to że mi pomożecie Z góry dziękuje
Błąd pomiaru?
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 19 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Błąd pomiaru?
\(\displaystyle{ \Delta R=\left| \frac{\partial R}{\partial a} \right| \cdot \Delta a= \frac{\Delta a}{\pi}}\)
Przy założeniu, że \(\displaystyle{ \pi}\) jest wartością nie obarczoną błędem.
Należy pamiętać o metodach zaokrąglania błędów.
Pozdrawiam.
Przy założeniu, że \(\displaystyle{ \pi}\) jest wartością nie obarczoną błędem.
Należy pamiętać o metodach zaokrąglania błędów.
Pozdrawiam.