oblicz \(\displaystyle{ f'xy}\)
\(\displaystyle{ f(x,y)= \sqrt{x^2+2y}}\)
\(\displaystyle{ f'x= \frac{1}{2 \sqrt{x^2+2y} } \cdot 2x}\)
\(\displaystyle{ f'xy=[ \frac{ 2( \frac{1}{2 \sqrt{x^2+2y} } \cdot 2 )}{(2 \sqrt{x^2+2y} )^2} ] \cdot 2x}\)
pochodne cząstkowe f'xy (z pierwiastkiem)
- gott314
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
pochodne cząstkowe f'xy (z pierwiastkiem)
Brak Ci jedynie minusa przed \(\displaystyle{ [ \frac{ 2( \frac{1}{2 \sqrt{x^2+2y} } \cdot 2 )}{(2 \sqrt{x^2+2y} )^2} ] \cdot 2x}\).
Zauważ, że można sobie upraszczać pewne wyrażenia, np.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2 \sqrt{x^2+2y} } \cdot 2=\frac{1}{ \sqrt{x^2+2y} } \cdot x}\)
oraz obliczyć tą pochodną znacznie szybciej, mianowicie:
\(\displaystyle{ \frac{d}{dy}(\frac{1}{\sqrt{x^2+2y} } \cdot x)=\frac{d}{dy}(x\cdot(x^2+2y)^{-\frac{1}{2}})=x\cdot(-\frac{1}{2})\cdot(x^2+2y)^{-\frac{1}{2}-1}\cdot 2=-x\cdot (x^2+2y)^{-\frac{3}{2}}=\frac{-x}{\sqrt{(x^2+2y)^3}}}\).
Zauważ, że można sobie upraszczać pewne wyrażenia, np.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2 \sqrt{x^2+2y} } \cdot 2=\frac{1}{ \sqrt{x^2+2y} } \cdot x}\)
oraz obliczyć tą pochodną znacznie szybciej, mianowicie:
\(\displaystyle{ \frac{d}{dy}(\frac{1}{\sqrt{x^2+2y} } \cdot x)=\frac{d}{dy}(x\cdot(x^2+2y)^{-\frac{1}{2}})=x\cdot(-\frac{1}{2})\cdot(x^2+2y)^{-\frac{1}{2}-1}\cdot 2=-x\cdot (x^2+2y)^{-\frac{3}{2}}=\frac{-x}{\sqrt{(x^2+2y)^3}}}\).