Pochodna funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Anka20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:37
Płeć: Kobieta
Podziękował: 10 razy

Pochodna funkcji

Post autor: Anka20 »

\(\displaystyle{ f(x)=2x \sqrt{1-x ^{2} }}\)

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{lnx}{ \sqrt{x} }}\)

\(\displaystyle{ f(x)=xe ^{-x}}\)

\(\displaystyle{ f(x)=x ^{x}}\)

Jak obliczyć?
knrt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 19 maja 2010, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 15 razy

Pochodna funkcji

Post autor: knrt »

1. pochodna iloczynu i złożenia pierwiastka z funkcją kwadratową.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Pochodna funkcji

Post autor: Afish »

Stosując wzory na pochodną iloczynu i pochodną ilorazu, pamiętając o metodzie łańcuchowej.
ODPOWIEDZ