punkty na powierzchni, w których płaszczyzna jest pozioma
-
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasto
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 11 razy
punkty na powierzchni, w których płaszczyzna jest pozioma
Znaleźć wszystkie punkty na powierzchni o równaniu \(\displaystyle{ z= x^{4}+ y^{3} -3y}\), w których płaszczyzna styczna jest pozioma
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PolŚl
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 6 razy
punkty na powierzchni, w których płaszczyzna jest pozioma
no to tak:
Pochodne cząstkowe to tangensy nachylenia prostych wychodzących z początku układu współrzędnych, równoległych do odpowiednich osi (x albo y) i przechodzących przez konkretny punkt.
Kiedy prosta jest pozioma?
Wtedy, kiedy tangens nachylenia, czyli pochodna, jest równy 0.
Czyli mamy 2 równania:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial z}{ \partial x}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial z}{ \partial y}=0}\)
Rozwiązujemy układ równań i mamy współrzędne punktów, o ile są takie.
Poniżej masz sprawdzenia pochodnych:
A tutaj rozwiązanie układu równań:
Pochodne cząstkowe to tangensy nachylenia prostych wychodzących z początku układu współrzędnych, równoległych do odpowiednich osi (x albo y) i przechodzących przez konkretny punkt.
Kiedy prosta jest pozioma?
Wtedy, kiedy tangens nachylenia, czyli pochodna, jest równy 0.
Czyli mamy 2 równania:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial z}{ \partial x}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial z}{ \partial y}=0}\)
Rozwiązujemy układ równań i mamy współrzędne punktów, o ile są takie.
Poniżej masz sprawdzenia pochodnych:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść: