Czy ktoś z Was umie obliczyć pochodne cząstkowe drugiego rzędu takiej funkcji?
\(\displaystyle{ f(x,y)=sinxy+xe^{y}}\)
Wiem mniej więcej, jak się oblicza pochodne cząstkowe, ale tutaj nie wiem jak się za to zabrać, a jak już myślę, że dobrze robię, to pochodne mieszane nie wychodzą takie same.
Pozdrawiam
Pochodne cząstkowe rzędu drugiego
- Arch_Stanton
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 23:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kl
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Pochodne cząstkowe rzędu drugiego
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}f }{ \mbox{d}x }= y \cdot \cos xy + e^y}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}f }{ \mbox{d}y }= x \cdot \cos xy + xe^y}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d^2}f}{ \mbox{d}x^2 }= -y^2 \cdot \sin xy}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d^2}f }{ \mbox{d}y^2 }= -x^2 \sin xy + xe^y}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d^2}f }{ \mbox{d}x \mbox{d}y }= \cos xy -xy sin xy + e^y}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d^2}f }{ \mbox{d}y \mbox{d}x } = \cos xy - xy \sin xy +e^y}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}f }{ \mbox{d}y }= x \cdot \cos xy + xe^y}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d^2}f}{ \mbox{d}x^2 }= -y^2 \cdot \sin xy}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d^2}f }{ \mbox{d}y^2 }= -x^2 \sin xy + xe^y}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d^2}f }{ \mbox{d}x \mbox{d}y }= \cos xy -xy sin xy + e^y}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d^2}f }{ \mbox{d}y \mbox{d}x } = \cos xy - xy \sin xy +e^y}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 1 raz
Pochodne cząstkowe rzędu drugiego
Świetnie, dzięki. właśnie chodziło mi o takie rozwiązanie krok po kroku. Tylko jedna niejasność, skąd choćby w pierwszej linijce Twojej odpowiedzi wziął się \(\displaystyle{ y}\) przed \(\displaystyle{ cosxy}\)? Albo w drugiej linijce \(\displaystyle{ x}\) przed \(\displaystyle{ cosxy}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 1 raz
Pochodne cząstkowe rzędu drugiego
Można prosić jaśniej? Jakbym się za to nie zabierał teraz, znając już wyniki pochodnych cząstkowych, nie wiem skąd one się biorą. A już zwłaszcza mieszane.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 6 lut 2010, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 8 razy
Pochodne cząstkowe rzędu drugiego
ogólnie w pierwszej pochodnej masz sinxy, czyli wygodniej napisać sin(xy), pochodna sinx to cosx a tutaj nie masz samego x, tylko xy, znaczy to, że jest to funkcja złożona, czyli dodatkowo musisz pomnożyć pochodną sin(xy) przez (xy)'=x'y+xy'
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Pochodne cząstkowe rzędu drugiego
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d^2}f}{ \mbox{d}x^2 }= -y^2 \cdot \sin xy}\) Skad to sie wzielo? Mam maly problem z pochodnymi czastkowymi, jesli chodzi o pochodne zmiennych x i y to rozumiem, xy takze, ale te od x^2 i y^2 nie wiem skad sie wziely . Moglby ktos mi wytlumaczyc?