Zbadać istnienie pochodnej w zerze funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x|x|}\)
Robie to z definicji pochodnej:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{x|x|-x _{0}|x _{0}|}{x-x _{0}}}\)
co daje mi:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} |x|}\) Co dalej? Czy w ogole dobrze rozumuje? Z gory dzieki za pomoc.
Zbadac istnienie pochodnej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 20 lis 2006, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 4 razy
Zbadac istnienie pochodnej funkcji
Wg mnie w tym ilorazie różnicowym to \(\displaystyle{ x}\) dąży do \(\displaystyle{ x _{0}}\) a nie do zera.
Wiem na pewno, że \(\displaystyle{ \left|x \right|}\) nie ma pochodnej w zerze więc pewnie z tego trzeba coś wnioskować.
Wiem na pewno, że \(\displaystyle{ \left|x \right|}\) nie ma pochodnej w zerze więc pewnie z tego trzeba coś wnioskować.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 20 lis 2006, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 12 razy
Zbadac istnienie pochodnej funkcji
Nadal nie wiem jak to zrobic, pomozcie, bo kompletnie tego nie rozkminiam