Wyznacz ekstrema funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Awatar użytkownika
pepis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 13 gru 2007, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 53 razy

Wyznacz ekstrema funkcji

Post autor: pepis »

Wyznacz ekstrema funkcji \(\displaystyle{ f(x,y)=2x^2+2y^2}\) przy warunku \(\displaystyle{ xy=9}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Wyznacz ekstrema funkcji

Post autor: JankoS »

Po podstawieniu \(\displaystyle{ y= \frac{9}{x}}\) dostajemy łatwiejszą do zbadania funkcję jednej zmiennej.
ODPOWIEDZ