Pochodne funkcji złożonej i eksponencjalnej

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
ceiro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2009, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pochodne funkcji złożonej i eksponencjalnej

Post autor: ceiro »

mam problem z policzeniem kilku przykładów, może ktoś by coś poradził? Byłbym bardzo wdzięczny...bardzo bardzo

1. \(\displaystyle{ y= 3tg\sqrt{x}\cdot e^{-2x}}\)

2. \(\displaystyle{ y= (-4x^{4}+5x^{2}) \cdot \sin x^{3}\cdot e^{ -x^{2}+2}\)

3. \(\displaystyle{ y= \cos^{2} x\cdot(-x^{3}+4x)\cdot e^{-2x+1}}\)
Ostatnio zmieniony 11 gru 2009, o 17:52 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex]. Polskie znaki.
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

Pochodne funkcji złożonej i eksponencjalnej

Post autor: zati61 »

1. masz typ: \(\displaystyle{ y=f \cdot g \Rightarrow y'=fg'+gf'}\)
2. masz 3 funkcje (gdzie dwie z nich "traktujesz" jako jedna): \(\displaystyle{ y=uvw \Rightarrow y' = (uv)'w+(uv)w' \Leftrightarrow y' =(u'v+uv')w+(uv)w'= u'vw+uv'w+uvw'}\)
3. analogicznie co 2
ODPOWIEDZ