"Spośród kilku trójkątów prostokątnych o obwodzie 20 cm wybierz ten, który ma największe pole."
Takie cuś, nie moge poradzic sobie z ulozeniem funkcji do tego zadania :/ Bardzo pilne, bylbym wdzieczny za pomoc :< Majac funkcje poradze sobie dalej wiec wystarczy sam wzor :/ Z gory dzieki.
Zadanie na pochodną - ułożenie funkcji
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Zadanie na pochodną - ułożenie funkcji
Niech a, b - przyprostokątne, c - przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ \{c^2=a^2+b^2\\a+b+c=20}\)
\(\displaystyle{ \{c=\sqrt{a^2+b^2}\\a+b+\sqrt{a^2+b^2}=20}\)
Z drugiego równania należy wyznaczyć np b i wstawić do wzoru na pole, następnie policzyć pochodną i wyznaczyć max.
\(\displaystyle{ \{c^2=a^2+b^2\\a+b+c=20}\)
\(\displaystyle{ \{c=\sqrt{a^2+b^2}\\a+b+\sqrt{a^2+b^2}=20}\)
Z drugiego równania należy wyznaczyć np b i wstawić do wzoru na pole, następnie policzyć pochodną i wyznaczyć max.