Obliczyć pochodną:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{1+x^2}-arctgx}\)
\(\displaystyle{ f '(x)= \left(1+x^2 \right)^{-2}- \frac{1}{1+x^2}}\)
\(\displaystyle{ f '(x)= -2\left(1+x^2 \right)^{-3} \cdot 2x- \frac{1}{1+x^2}}\)
\(\displaystyle{ f '(x)= -4x \cdot \frac{1}{ \left( 1+x^2\right)^{3} }- \frac{1}{1+x^2}}\)
Proszę o sprawdzenie.
Pochodna funkcji
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Pochodna funkcji
Tworzysz nowe tematy, bo te pochodne Ci nie wychodzą, nie znasz zasady, czy nie możesz się skupić?
1.
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{2}+1}=(x^{2}+1)^{-1}}\)
Pochodna f. złożonej, więc robimy podstawienie:
\(\displaystyle{ t=x^{2}+1 \\ (t^{-1})' \cdot (x^{2}+1)'= \frac{-1}{t^{2}} \cdot 2x=- \frac{2x}{( x^{2}+1)^{2}}}\)
To niżej nie wiem, co to ma być, ponieważ oznaczenia są takie same. Jeżeli to mają być kolejne pochodne, to nie rozumiem, dlaczego nie wyciągasz pochodnej z ostatniego wyrazu.
Pozdrawiam.
1.
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{2}+1}=(x^{2}+1)^{-1}}\)
Pochodna f. złożonej, więc robimy podstawienie:
\(\displaystyle{ t=x^{2}+1 \\ (t^{-1})' \cdot (x^{2}+1)'= \frac{-1}{t^{2}} \cdot 2x=- \frac{2x}{( x^{2}+1)^{2}}}\)
To niżej nie wiem, co to ma być, ponieważ oznaczenia są takie same. Jeżeli to mają być kolejne pochodne, to nie rozumiem, dlaczego nie wyciągasz pochodnej z ostatniego wyrazu.
Pozdrawiam.