Pochodna funkcji (iloraz)

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Grimmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 15 lis 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sulechów
Podziękował: 4 razy

Pochodna funkcji (iloraz)

Post autor: Grimmo »

Obliczyć pochodną:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1+ \sqrt{x} }{1+ \sqrt{2x} }}\)

\(\displaystyle{ f '(x)= \frac{ \frac{1}{2 \sqrt{x} } \cdot \left( 1+ \sqrt{2x} \right) - \left(1+ \sqrt{x}\right) \cdot \frac{2}{2 \sqrt{2x} } }{ \left( 1+ \sqrt{2x} \right)^{2} }}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Pochodna funkcji (iloraz)

Post autor: miki999 »

Tak.


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ