Wyznaczyć przedziały monotoniczności
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Wyznaczyć przedziały monotoniczności
z czym masz problem? z policzeniem pochodnej?
\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{1-\ln x}{x^{2}}}\)
i teraz :
\(\displaystyle{ f'(x) >0}\) - f jest rosnąca
\(\displaystyle{ f'(x)<0}\) - f jest malejąca
\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{1-\ln x}{x^{2}}}\)
i teraz :
\(\displaystyle{ f'(x) >0}\) - f jest rosnąca
\(\displaystyle{ f'(x)<0}\) - f jest malejąca