proszę mi pokazać bo zapomniałem... jak obliczyć pochodną do czwartego rzędu z tego:
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{x+1}}\)
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{1}{2 \sqrt{x+1} }}\)
a dalej?! można prosi o pomoc?!
pochodne wyższych rzędów...
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malczyce
- Podziękował: 9 razy
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
pochodne wyższych rzędów...
\(\displaystyle{ f''(x)=-\frac{1}{4}(x+1)^{-\frac{3}{2}}}\)
\(\displaystyle{ f'''(x)=\frac{3}{8}(x+1)^{-\frac{5}{2}}}\)
ostatnią policz sam
\(\displaystyle{ f'''(x)=\frac{3}{8}(x+1)^{-\frac{5}{2}}}\)
ostatnią policz sam