Ciąg arytmetyczny i geometryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 22:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 8 razy
Ciąg arytmetyczny i geometryczny
Dane są cztery liczby. Trzy pierwsze z nich tworzą ciąg geometryczny, zaś trzy ostatnie ciąg arytmetyczny. Suma skrajnych liczb jest równa 14, zaś suma liczb środkowych jest równa 12. Znaleźć te liczby.
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Ciąg arytmetyczny i geometryczny
Musisz rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{b}{a} = \frac{c}{b} \\ c-b = d-c \\ a+d = 14 \\ b + c = 12 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{b}{a} = \frac{c}{b} \\ c-b = d-c \\ a+d = 14 \\ b + c = 12 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2009, o 18:12 przez Tomek_Z, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 22:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 8 razy
Ciąg arytmetyczny i geometryczny
Ok:) juz probowalam:) ale nie wychodziło...
[ Dodano: 4 Stycznia 2009, 18:34 ]
Aaaa.... wg mnie 3 razy 12 jest 48, dlatego mi nie wychodziło... zal!:) Ok, dzieki juz wszystko gra:)
[ Dodano: 4 Stycznia 2009, 18:34 ]
Aaaa.... wg mnie 3 razy 12 jest 48, dlatego mi nie wychodziło... zal!:) Ok, dzieki juz wszystko gra:)