Zad1.
Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (r≠0) jest równa połowie sumy następnych n wyrazów. Wyznacz stosunek \(\displaystyle{ S_{3n} \ do \ S_n}\)
suma ciagu n arytmeczynego - stosunek sum tego ciagu
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
suma ciagu n arytmeczynego - stosunek sum tego ciagu
z zadania wynika ,że
\(\displaystyle{ 2S_n=S_{2n}-S_n}\)
z tego wyliczasz
\(\displaystyle{ 2a_1=(n+1)r}\)
podsatwiasz do \(\displaystyle{ \frac{S_{3n}}{S_{n}}}\), powinno wyjść 6
\(\displaystyle{ 2S_n=S_{2n}-S_n}\)
z tego wyliczasz
\(\displaystyle{ 2a_1=(n+1)r}\)
podsatwiasz do \(\displaystyle{ \frac{S_{3n}}{S_{n}}}\), powinno wyjść 6