Suma wyrazów ciągu geometrycznego.

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
tomek_g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 4 razy

Suma wyrazów ciągu geometrycznego.

Post autor: tomek_g »

Oblicz sumę wyrazów ciągu geometrycznego w którym \(\displaystyle{ a_{2}=3 , a_{6}=243}\)

Czasem warto się zastanowić nad wyborem działu.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2008, o 20:11 przez tomek_g, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Suma wyrazów ciągu geometrycznego.

Post autor: Wicio »

\(\displaystyle{ a_2=a_{1}q}\)
\(\displaystyle{ a_6=a_{1}q^{5}}\)

I układ równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} uklad 3=a_{1}q\\ 243=a_{1}q^{5} \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ