Wyrazy ciągu równe zero
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z miasta
- Podziękował: 147 razy
Wyrazy ciągu równe zero
Ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) jest określony wzorem : \(\displaystyle{ a_n=n^3-10n^2+31n-30}\) Wiedząc, że \(\displaystyle{ a_2=0}\) wyznacz wszystkie pozostałe wyrazy tego ciągu równe zero.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Wyrazy ciągu równe zero
Możemy to zapisać jako wielomian
\(\displaystyle{ W(n)= n^3-10n^2+31n-30}\) Skoro W(2)=0 to wielomian jest podzileny przez (n-2)
Więc podziel ten wielomian przez (n-2) i wyznacz pozostałe pierwiastki równania
Te pierwiastki będą własnie szukanymi wyrazami ciągu
\(\displaystyle{ W(n)= n^3-10n^2+31n-30}\) Skoro W(2)=0 to wielomian jest podzileny przez (n-2)
Więc podziel ten wielomian przez (n-2) i wyznacz pozostałe pierwiastki równania
Te pierwiastki będą własnie szukanymi wyrazami ciągu
Ostatnio zmieniony 29 lis 2008, o 22:26 przez Wicio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Wyrazy ciągu równe zero
oczywiście należy pamiętać, że n musi być dodatnie / nieujemne (niektórzy zaczynają ciąg od wyrazu \(\displaystyle{ a_{0}}\))
Wicio, żeby wszystko ładnie wyglądało, to zapisujesz to jako wielomian \(\displaystyle{ W(n) \ nie \ W(x)}\)
Wicio, żeby wszystko ładnie wyglądało, to zapisujesz to jako wielomian \(\displaystyle{ W(n) \ nie \ W(x)}\)