miesięczna opłata

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
lolek900
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 42 razy

miesięczna opłata

Post autor: lolek900 »

mam takie zadanie, z ktorym nie moge sobie poradzic...
Niech a(n) oznacza opłatę za telefon, na którą sklada siestaly abonament miesięczny w wysokości 28 zł oraz koszt n minut rozmów w enie 0,8 zł za jedna minutę
a) wykaz, że a(n) jest ciągiem arytmetycznym
b) oblicz, ile godz. rozmawiano przez telefon w ciągu miesiąca, za który opłata wynosiła 148 zł.

prosze o pomoc;/
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

miesięczna opłata

Post autor: raphel »

b) 148 - 28 = 120. za tyle zł rozmawiano w danym miesiącu
czyli 120 /0,8 = 150 minut, no to zamianiając to na godziny mamy 2,5godz
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

miesięczna opłata

Post autor: robert9000 »

a)
\(\displaystyle{ a_{n}=28+0,8n \\
a_{n+1}-a_{n}=28+0,8(n+1)-28-0,8n=0,8n+0,8-0,8n=0,8=const}\)


skoro różnica dwóch kolejnych wyrazów jest stała, to jest to ciąg arytmetyczny
lolek900
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 42 razy

miesięczna opłata

Post autor: lolek900 »

wielkie dzięki
ODPOWIEDZ