Znalezc ciag geometryczny

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
szyms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 28 lis 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 1 raz

Znalezc ciag geometryczny

Post autor: szyms »

Zad.
Znajdz ciag geometryczny, jezeli suma n pierwszych jego wyrazow rowna jest \(\displaystyle{ n^{2}+n}\) dla kazdego naturalnego n .


Z gory dzieki.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Znalezc ciag geometryczny

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ S_{n}=a_{n}+S_{n-1}}\)
\(\displaystyle{ n^{2}+n=a_{n}+(n-1)^{2}+n-1}\)
\(\displaystyle{ 2n=a_{n}}\)
ODPOWIEDZ