Oblicz sumę:
1) pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym \(\displaystyle{ a_{1}}\)=5 i q=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
2) jedenastu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego 13, -13, 13, ...
Znajdź wzór ogólny ciągu geometrycznego \(\displaystyle{ a_{n}}\) jeśli:
1) \(\displaystyle{ a_{5}}\)= -\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ a_{10}}\)=-16
2) \(\displaystyle{ a_{100}}\)=-17
\(\displaystyle{ a_{253}}\)=17
Ciąg geometryczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 12 razy
Ciąg geometryczny.
\(\displaystyle{ S5=a1*(1-q^{5})/1-q}\)
\(\displaystyle{ S5=155/16}\)
[ Dodano: 4 Marca 2008, 18:59 ]
1)q=2 a1=-1/32 \(\displaystyle{ an=-1/32 * 2^{n-1}}\)
\(\displaystyle{ S5=155/16}\)
[ Dodano: 4 Marca 2008, 18:59 ]
1)q=2 a1=-1/32 \(\displaystyle{ an=-1/32 * 2^{n-1}}\)
Ostatnio zmieniony 4 mar 2008, o 18:03 przez Nooe, łącznie zmieniany 2 razy.
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Ciąg geometryczny.
Witam
Najpierw przed zadaniem takiego pytania popatrz na wzory w książce do matmy (jeżeli nie masz to w zeszycie lub w necie)
1)
\(\displaystyle{ S_n=\frac{a_1(1-q^5)}{1-q}}\)
2)mała podpowiedz \(\displaystyle{ q=\frac{a2}{a1}}\) a potem wzór u góry
następne spróbuj sama
Najpierw przed zadaniem takiego pytania popatrz na wzory w książce do matmy (jeżeli nie masz to w zeszycie lub w necie)
1)
\(\displaystyle{ S_n=\frac{a_1(1-q^5)}{1-q}}\)
2)mała podpowiedz \(\displaystyle{ q=\frac{a2}{a1}}\) a potem wzór u góry
następne spróbuj sama