piąty wyraz ciagu
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 31 sie 2007, o 00:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 3 razy
piąty wyraz ciagu
Iloczyn dziewięciu kolejnych początkowych wyrazów pewnego ciągu geometrycznego wynosi 512. Oblicz piąty wyraz tego ciągu.
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
piąty wyraz ciagu
\(\displaystyle{ a_{1} a_{1}q a_{1}q^2 ... a_{1}q^8=512\\a_{1}^9 q^45=512\\(a_{1} q^5)^9=512\\(a_{1} q^5)= \sqrt[9]{512}\\a_{1} q^5=2\\a_{6}=2}\)
zauwaz ze \(\displaystyle{ 2^9=512}\) czyli kazdy wyraz tego ciagu musi byc taki sam,
a iloraq rowny jest jeden
\(\displaystyle{ a_{6}=a_{1}= ...=a_{5}=2}\)
zauwaz ze \(\displaystyle{ 2^9=512}\) czyli kazdy wyraz tego ciagu musi byc taki sam,
a iloraq rowny jest jeden
\(\displaystyle{ a_{6}=a_{1}= ...=a_{5}=2}\)