Piaty okres ciagu artmetycznego=-5
Siodmy okres=3
Znjadz sume pierwszych dziesieciu okresow.
Obliczanie sumy ciagu
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Obliczanie sumy ciagu
hmm.... nie bardzo wiem czym jest okres ciągu arytmetycznego, ale może chodzi o wyrazy
i wtedy rozwiązanie wyglądałoby tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{5}=-5\\a_{7}=3\end{cases} \\
\begin{cases} a_{1}+4r=-5\\a_{1}+6r=3\end{cases}\\
\begin{cases} -2r=-8\\a_{1}+6r=3\end{cases}\\
\begin{cases} r=4\\a_{1}+6\cdot 4=3\end{cases}\\
\begin{cases} r=4\\a_{1}+24=3\end{cases}\\
\begin{cases} r=4\\a_{1}=-21\end{cases}\\
a_{10}=-21+9\cdot 4=-21+36=15
S_{10}=\frac{a_{1}+a_{10}}{2}\cdot 10=\frac{-21+15}{2}\cdot 10=(-21+15)\cdot 5=-6\cdot 5=-30}\)
i wtedy rozwiązanie wyglądałoby tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{5}=-5\\a_{7}=3\end{cases} \\
\begin{cases} a_{1}+4r=-5\\a_{1}+6r=3\end{cases}\\
\begin{cases} -2r=-8\\a_{1}+6r=3\end{cases}\\
\begin{cases} r=4\\a_{1}+6\cdot 4=3\end{cases}\\
\begin{cases} r=4\\a_{1}+24=3\end{cases}\\
\begin{cases} r=4\\a_{1}=-21\end{cases}\\
a_{10}=-21+9\cdot 4=-21+36=15
S_{10}=\frac{a_{1}+a_{10}}{2}\cdot 10=\frac{-21+15}{2}\cdot 10=(-21+15)\cdot 5=-6\cdot 5=-30}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica