Wykazać że ciąg :
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1/n\\n/(n+2)\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ dla \ pierwszego \ 1/n \ n=2k-1}\)
\(\displaystyle{ dla \ drugiego \ n/(n+2)\ n=2k}\)
niema granicy
wykazać że ciąg niema granicy
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
wykazać że ciąg niema granicy
hmmm \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) zbiega do 0, \(\displaystyle{ \frac{n}{n+2}}\) do 1 zatem istnieją dwa różne punkty skupienia, wyrazy ciągów są poprzeplatane, zatem jedna granica nie istnieje to takie uzasadnienie bardziej aniżeli dowód, ale powinno wystarczyć
[ Dodano: 24 Października 2007, 21:06 ]
może tak wyglądałby bardziej formalny dowód..
wiadomo, że ciąg jest zbieżny do swojej granicy g, wtedy i tylko wtedy, gdy każdy jego podciąg jest zbieżny do g.. weźmy podciąg Twojego ciągu, którym będą nieparzyste wyrazy tegoż ciągu.. podciąg ten jest zbieżny do 0, zatem wnosimy, że aby ciąg był zbieżny, to każdy jego podciąg powinien być zbieżny do 0.. wtedy tylko granicą tego ciągu byłoby właśnie 0.. ale weźmy podciąg złożony z parzystych wyrazów ciągu.. podciąg ten jest zbieżny do 1, co doprowadza nas do sprzeczności, zatem ciąg wyjściowy nie jest zbieżny, a co za tym idzie nie posiada granicy:)
[ Dodano: 24 Października 2007, 21:06 ]
może tak wyglądałby bardziej formalny dowód..
wiadomo, że ciąg jest zbieżny do swojej granicy g, wtedy i tylko wtedy, gdy każdy jego podciąg jest zbieżny do g.. weźmy podciąg Twojego ciągu, którym będą nieparzyste wyrazy tegoż ciągu.. podciąg ten jest zbieżny do 0, zatem wnosimy, że aby ciąg był zbieżny, to każdy jego podciąg powinien być zbieżny do 0.. wtedy tylko granicą tego ciągu byłoby właśnie 0.. ale weźmy podciąg złożony z parzystych wyrazów ciągu.. podciąg ten jest zbieżny do 1, co doprowadza nas do sprzeczności, zatem ciąg wyjściowy nie jest zbieżny, a co za tym idzie nie posiada granicy:)