Procent prosty i składany, zadanie

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
bambo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2007, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorze

Procent prosty i składany, zadanie

Post autor: bambo »

Proszę o pomoc.
Zadanie. Zakladasz konto i wpłacasz 1000 zł oprocentowanie 5% w skali roku
a) bez kapitalizacji odsetek
b) z kapitalizacją odsetek
Ile będziesz miał na koncie po dwóch latach?
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Procent prosty i składany, zadanie

Post autor: setch »

a)
\(\displaystyle{ K=1000+ 2\cdot 5\% 1000=1100}\)
b)
\(\displaystyle{ K=1000(1+\frac{5}{100})^2=1102.5}\)
ODPOWIEDZ