1+2+3+...=-1/12?

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

1+2+3+...=-1/12?

Post autor: Dilectus »

Popatrzcie:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=YQpkcYmvChQ


Gdzie jest błąd w rozumowaniu?

:)
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: 1+2+3+...=-1/12?

Post autor: Bran »

Pierwszy błąd pojawia się w 0:40 filmu. Błąd polega na potraktowaniu \(\displaystyle{ S_1 = 1 - 1 + 1 - 1 + \ldots}\) jako liczby rzeczywistej. Możemy tak działać, ale na liczbach, a suma takiego szeregu liczbą nie jest.
A potem analogiczny błąd jest konsekwentnie powtarzany aż do końca filmu.
ODPOWIEDZ