Arytmetyka

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
isia2005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 maja 2021, o 10:16
Płeć: Kobieta
wiek: 41

Arytmetyka

Post autor: isia2005 »

Witam, jest ktoś w stanie pomóc mi z dwoma zadaniami. Potrzebuję rozwiązania i wytłumaczenia na "chłopski rozum". Dawno to było i po prostu czarna dziura w głowie. Pomocy!

1. Oblicz sumę wszystkich liczb nieparzystych zawartych miedzy \(\displaystyle{ 8}\) a \(\displaystyle{ 2002}\).
2. Wstaw brakujące wyrazy ciągu arytmetycznego. \(\displaystyle{ ?\ ?\ ?\ -7\ ?\ -11}\).
Ostatnio zmieniony 8 maja 2021, o 11:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm. Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34342
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Arytmetyka

Post autor: Jan Kraszewski »

isia2005 pisze: 8 maja 2021, o 10:232. Wstaw brakujące wyrazy ciągu arytmetycznego. \(\displaystyle{ ?\ ?\ ?\ -7\ ?\ -11}\).
Ciąg arytmetyczny powstaje poprzez dodawanie cały czas tej samej stałej wartości (która może być liczbą nieujemną, ale może też być ujemna - wtedy masz odejmowanie cały czas tej samej wartości). Zacznij zatem od końcówki tego ciągu:

\(\displaystyle{ -7,\ ?=-7+\text{coś}, \red{-11=-7+\text{coś}+\text{coś}}}\)

Czerwona informacja pozwoli Ci wyznaczyć \(\displaystyle{ \text{coś}}\), a potem znaki zapytania.

JK
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Arytmetyka

Post autor: Bran »

isia2005 pisze: 8 maja 2021, o 10:23 1. Oblicz sumę wszystkich liczb nieparzystych zawartych miedzy \(\displaystyle{ 8}\) a \(\displaystyle{ 2002}\).
Nie wiem czy autora zadowoli takie rozwiązanie, ale pomysł wydaje mi się ciekawy.
\(\displaystyle{ n^2 = 1 + 3 + \ldots + \left( 2n-1\right) }\) (można wykazać indukcyjnie)

zatem \(\displaystyle{ 1 + 3 + \ldots + 2001 = \left( \frac{2002}{2}\right)^2 = 1001^2}\)

a wynikiem interesującej nas sumy będzie \(\displaystyle{ 1001^2 - 7 - 5 - 3 - 1 = 1 002 001 - 10 - 6 = 1 001 985}\)
ODPOWIEDZ