zbadaj czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Shelia03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 gru 2020, o 11:59
Płeć: Kobieta
wiek: 19

zbadaj czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca

Post autor: Shelia03 »

\(\displaystyle{ \frac{n!}{10^n}}\)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2020, o 14:57 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niedozwolony zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: zbadaj czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca

Post autor: a4karo »

Jakieś własne próby? I używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a.
Shelia03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 gru 2020, o 11:59
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Re: zbadaj czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca

Post autor: Shelia03 »

Wiem, że do powinnam obliczyć \(\displaystyle{ a_{n+1}}\) i od tego odjąć \(\displaystyle{ a_n}\) i jeśli wynik będzie \(\displaystyle{ >0}\) to ciąg będzie rosnący a jeśli \(\displaystyle{ <0}\) to malejący, ale nie wiem jak sobie poradzić z \(\displaystyle{ !}\)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2020, o 14:58 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niedozwolony zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: zbadaj czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca

Post autor: a4karo »

A wiesz czym jest ten wykrzyknik?
Shelia03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 gru 2020, o 11:59
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Re: zbadaj czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca

Post autor: Shelia03 »

tak, silnia, czyli \(\displaystyle{ 1 \cdot 2 \cdot 3 \ldots \cdot (n-1) \cdot n}\)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2020, o 14:58 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niedozwolony zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: zbadaj czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca

Post autor: a4karo »

No to weż różnice dwóch kolejnych wyrazów, wyciągnij przez nawias co się da i zbadaj znak otrzymanego wyrażenia
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: zbadaj czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca

Post autor: JHN »

Albo, wobec dodatniości wyrazów \(\displaystyle{ (a_n)}\), rozpatrzmy
\(\displaystyle{ {a_{n+1}\over a_n}=\frac{(n+1)!}{10^{n+1}}\cdot{10^n\over n!}={n+1\over10}}\)
\(\displaystyle{ (a_n)_{n\ge k}}\) będzie rosnący dla \(\displaystyle{ {a_{n+1}\over a_n}>1}\), czyli...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ