1. Masz trzy liczby:18,7,20. Oblicz wszystkie mozliwe iloczyny sumu dwóch liczb przez trzecią
2. W woreczku jest siedem ponumerowanych kul od 1-7. Jaką najmniejszą liczbę kul trzeba wyjąć,aby mnieć pewność , że chociaż jedna z nich bedzie miała numer nieparzysty?
Zadania z Treścią
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Zadania z Treścią
1.
\(\displaystyle{ (18+7)\cdot 20=... \\ (18+20)\cdot 7=... \\ (7+20)\cdot 18=...}\)
[ Dodano: 16 Października 2007, 21:20 ]
2.
Myślę, że 4 (w najgorszym przypadku wszystkie parzyste plus jedna nieparzysta 3+1=4).
\(\displaystyle{ (18+7)\cdot 20=... \\ (18+20)\cdot 7=... \\ (7+20)\cdot 18=...}\)
[ Dodano: 16 Października 2007, 21:20 ]
2.
Myślę, że 4 (w najgorszym przypadku wszystkie parzyste plus jedna nieparzysta 3+1=4).