suma dziesięciu

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

suma dziesięciu

Post autor: MatU3x »

Cześć,
mam problem z zadaniem które wydaję mi się banalne i prawdopodobnie robię taki też błąd:
"Suma dziesięciu początkowych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1 wynosi: a) 190 b) 212 c) 256 d) 289"
Moje rozwiązania
\(\displaystyle{ a _{n}=4n+1 }\)
\(\displaystyle{ a_{1}=5 }\)
\(\displaystyle{ a _{10}=4n+1=4\cdot 10+1=41 }\)
\(\displaystyle{ S _{10} = \frac{5+41}{2} \cdot 10=230 }\)
Ale takiej odpowiedzi nie ma, ktoś widzi co robię źle?
Ostatnio zmieniony 11 cze 2020, o 22:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: suma dziesięciu

Post autor: a4karo »

`a_1=1`
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

Re: suma dziesięciu

Post autor: MatU3x »

a4karo pisze: 11 cze 2020, o 20:54`a_1=1`
Faktycznie, ma to sens, jednak nie pasuje wtedy wyznaczony przeze mnie wzór, bo
\(\displaystyle{ a _{1}=4 \cdot 1+1 \neq 1 }\)
przecież tutaj uznajemy, że liczby naturalne zaczynają się od 1 a nie od 0, jak to pogodzić? Bo większy sens by miał \(\displaystyle{ 4n-3}\) Ale wtedy przecież nie zgadza się z trescia zadania.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: suma dziesięciu

Post autor: piasek101 »

A po co Ci wzór - wypisz te liczby (zaczynając od jeden) i dodaj.
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

Re: suma dziesięciu

Post autor: MatU3x »

piasek101 pisze: 11 cze 2020, o 21:48 A po co Ci wzór - wypisz te liczby (zaczynając od jeden) i dodaj.
Rzeczywiście mogę tak zrobić, jednak chciałem wiedzieć też jak to wykonać gdyby było to zadanie otwarte :D
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: suma dziesięciu

Post autor: piasek101 »

Akurat w tym przypadku robiłbym tak samo.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: suma dziesięciu

Post autor: a4karo »

MatU3x pisze: 11 cze 2020, o 21:41
a4karo pisze: 11 cze 2020, o 20:54`a_1=1`
Faktycznie, ma to sens, jednak nie pasuje wtedy wyznaczony przeze mnie wzór, bo
\(\displaystyle{ a _{1}=4 \cdot 1+1 \neq 1 }\)
przecież tutaj uznajemy, że liczby naturalne zaczynają się od 1 a nie od 0, jak to pogodzić? Bo większy sens by miał \(\displaystyle{ 4n-3}\) Ale wtedy przecież nie zgadza się z trescia zadania.
A czemu niby nie? `4n-3=4(n-1)+1`

Dodano po 1 minucie 4 sekundach:
ALbo zacznij liczyć od zera, a nie od jedynki
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

Re: suma dziesięciu

Post autor: MatU3x »

Dziękuje, nie patrzyłem na to w ten sposób.
ODPOWIEDZ